Śledź z ananasem w hinduskim stylu

Śledź z ananasem w hinduskim stylu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jakiś czas temu kupiliśmy sos tandoori curry z dodatkiem słodkiego ananasa i niebiańskich moreli. Resztę zobaczcie sami.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety śledziowe

    500 gramów
  • ananas świeży

    200 gramów
  • morele suszone

    200 gramów
  • rodzynki

    1 garść
  • szalotka

    4 sztuki
  • olej sezamowy

    100 mililitrów
  • kalafior

    0.25 sztuki
  • sos

    1 szklanka
  • sok pomidorowy

    125 mililitr
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Szalotki obieramy, kroimy w krążki.
Ananas, kroimy w kostkę, podobnie morele.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, odcedzamy.
Ananas, kalafior, morele, rodzynki i szalotki smażymy w woku na rozgrzanym oleju sezamowym.
Następnie dodajemy sos tandoori, sok pomidorowy i dusimy chwilę na dość dużym ogniu.
Studzimy.

Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu, przez dwie godziny, często wymieniając wodę. Osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 1 cm kawałki. Dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia.

Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy sos tandoori curry. Opcjonalnie używamy czerwonej pasty curry, wymieszanej z jogurtem naturalnym.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

3 tygodnie temu
Nie da się przejść obojętnie obok tych śledzi :)

Bożena Matuszczyk

21.12.2018 12:38
Śledzik wart wypróbowania, ale gdzie kupić taki sos tandoori curry z dodatkiem słodkiego ananasa i niebiańskich moreli. ?

bietka

19.12.2018 17:14
Bardzo smaczny śledzik : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat