Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki korzenne

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Każdego roku przygotowuję dla mojej Rodziny aromatyczne pierniczki korzenne. Ten przepis sprawdza się u mnie od lat. Pierniczki można upiec w ostatniej chwili. Wystarczy im tydzień, aby nabrały wspaniałego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości.

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 400 gramów
mąka pełnoziarnista 100 gramów
jajko 3 sztuki
cukier puder 1 szklanka
miód lipowy 200 gramów
masło 130 gramów
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
kakao 1 łyżka
cynamon 0.5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
jogurt naturalny 1 łyżka
sól 1 szczypta
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Porada

Po ostygnięciu wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Pierniczki możemy dowolnie udekorować. Ja swoje ozdobiłam lukrem i cukrową posypką.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki korzenne

KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną oraz miód lipowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

KROK 2. Jogurt naturalny łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.

KROK 3. Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesiane obie mąki, cynamon, kakao oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich pianę, a następnie dodajemy do niej kolejno żółtka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu. Suche składniki mieszamy z mokrymi i dodajemy do nich także ostudzone masło z miodem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 24 godziny.

KROK 4. Po czasie, gdy ciasto odpowiednio "odpoczęło", rozwałkowujemy je na grubość około 4 - 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8 - 10 minut. Życzę smacznego! :)

* Jeżeli używamy bardzo małych foremek to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1-2 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 21.12.2018 12:35
Takie pierniczki na pewno będą ozdabiać świąteczny stół.;)
bietka 19.12.2018 17:16
Domowe pierniczki najlepsze : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak