Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dla wielbicieli prostych ciast mam przepis na bardzo pyszne piernikowe ciasto. Może mi nie uwierzycie, ale wygląda, pachnie i smakuje jak piernik, i w dodatku jest bez jajek. Zapewniam, że da się upiec ciasto bez jajek. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i takie lekko wilgotne wzbogacone rodzynkami.  Pięknie wyrasta i nie potrzebujemy do jego wykonania miksera, wystarczy składniki wymieszać ,,rózgą''. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą, ale bez dodatków jest również pyszne. A jeśli macie wątpliwości czy takie proste ciasto może znaleźć się na świątecznym stole to zapewniam, że może. Na moim na pewno zagości. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)

Składniki:

Ciasto:

mleko 2 szklanki
olej 0.5 szklanki
cukier 1 szklanka
dżem 4 łyżki
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
mąka tortowa 3 szklanki

Dodatkowo:

rodzynki 0.5 szklanki
orzechy włoskie siekane 0.5 szklanki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto można pokroić na około 16 kawałków. Dżem smak dowolny lub miękka marmolada. Kakao ciemne. Soda - płaskie łyżeczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek

Wykonanie pysznego ciasta bez jajek:

1

Ciasto: Do miski wlewamy mleko i olej, dodajemy dżem lub marmoladę, mieszamy dokładnie ,,rózgą'', następnie wsypujemy cukier i chwilę mieszamy. Wsypujemy mąkę tortową, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika, mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Na koniec wsypujemy rodzynki i orzechy, mieszamy.

Krok 1 - Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek foto
2

Pieczenie: Tak wykonane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy w temperaturze 180 minut przez około 60 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.

Krok 2 - Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek foto
3

Podanie: Wystudzone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Krok 3 - Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:25
Dobre to jest. Glos oddany.
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:18
No na pewno się skuszę i dam znać.;)
Bożena Matuszczyk 19.12.2018 10:36
Takie proste i szybkie ciasta najlepsze.;) Ciekawy przepis że ciasto pieczone bez jajek.
Babeczka35 01.01.2019 19:57
Polecam spróbować. Mnie to ciasto pozytywnie zaskoczyło :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak