Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Sam krem smakuje przepysznie i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom chałwy. Naprawdę kusi, aby go wyjadać z miski, więc moim pomysłem, aby właśnie tak się nie stało jest proste oraz szybkie ciasto. W moim domu znika ono w oka mgnieniu, a sam krem zawsze robi wielkie wrażenie!

Składniki:

Forma o wymiarach około 22 x 26 cm, krem:

mleko 750 mililitrów
żółtko jajek 2 sztuki
budynie śmietnkowe 2 opakowania
masło 82% 200 g
chałwa 300 g

Polewa:

czekolada gorzka 150 g
mleko 3 łyżki

Dodatkowo:

herbatniki 350 g

Opcjonalnie:

sezam 2 garści

Porada

Najlepiej użyć herbatników kakaowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem budyniowo-chałwowym bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia z chałwą dla wielu nie będzie pierwszym wyborem do przygotowania. Chałwa ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jednak w tym wydaniu, ciasto z budyniem i chałwą idealnie się równoważy i tworzy spójną całość. 

Krem:
Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkami.
Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Na końcu krem dokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną chałwą.

Ciasto:
Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę herbatników, połowę masy budyniowo-chałwowej, herbatniki, resztę masy i na końcu ponownie ciastka.
Całość wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej.
W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę.
Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i opcjonalnie posypać sezamem.
Ciasto schłodzić w lodówce.

(Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy ciastka zrobią się lekko miękkie.)

Budyń, chałwa i czekolada - smak tego ciasta bez pieczenia jest naprawdę niesamowity! Samo przygotowanie jest bardzo proste, można je przygotować nawet przed przyjściem gości. Pamiętajcie tylko o czasie na schłodzenie w lodówce!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:27
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak