Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z łopatki wieprzowej

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszny gulasz z łopatki wieprzowej. Możecie podać go z kluskami, kaszą lub ziemniakami... albo placuszkami ziemniaczanymi. 

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 opakowanie
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
bulion warzywny 1 kostki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 sztuk
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 łyżeczki
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z łopatki wieprzowej

Myjemy mięso. Kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy. Często mieszamy, żeby mięso równomiernie się przypiekło. Przyprawiamy smażone mięso przyprawą do wieprzowiny. Gdy ładnie się obsmażą kawałki mięsa, podlewamy wodą i wrzucamy przyprawy oraz kostkę warzywną. Dusimy mięso około 40 minut na średnim ogniu. Dolewamy wodę według potrzeby. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą. Chwilę dusimy. Następnie rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody mąkę dodając szczyptę soli. Energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 17.12.2018 16:23
Taki gulasz z łopatki pasuje tak jak piszesz do ziemniaków,klusek czy kaszy a ja najbardziej lubię z plackami ziemniaczanymi.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak