Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z groszku na żołądkach drobiowych

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa z żołądków drobiowych z groszkiem... No może troszkę roboty przy tej zupie jest, jednak czas poświęcony przygotowaniu wynagrodzi Wam smak <3 Delikatny, wiosenny, boski.

Składniki:

Na zupę:

żołądki drobiowe 500 gramów
groszek zielony 700 gramów
ziemniaki 4 sztuki
marchewki 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 2 sztuki
masło 82% 1 łyżka
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z groszku na żołądkach drobiowych

Żołądki drobiowe oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ½ łyżeczki soli i gotujemy godzinę na wolnym ogniu, od momentu zawrzenia. Zbieramy szumowiny.

Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Groszek wyjmujemy ze strączków.

Po godzinie wszystkie składniki dodajemy do zupy, gotujemy do ich miękkości.

Mąkę podsmażamy na maśle, dolewamy wywaru z zupy, rozprowadzamy i dodajemy do całości. Szybko łączymy i zagotowujemy.

Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 17.12.2018 20:02
Apetyczna zupka , na żołądkach smakowita.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak