Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkowar-domowy dżem mandarynkowo-jabłkowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Domowy dżem z mandarynek i jabłek z galaretką jest doskonały do tostów, bułek, naleśników, wafli, mandarynki były bez pestek i przemarzły na balkonie, więc wykorzystałam je do dżemu..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

Na dżem:

mandarynki 2 kilogramy
jabłka 2 kilogramy
Goździki całe Prymat 5 sztuk
woda 2 litry
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkowar-domowy dżem mandarynkowo-jabłkowy

Mandarynki sparzyć wrzątkiem, obrać, wkładać do szybkowara razem z jabłkami ze skórką bez gniazdek nasiennych - jeśli mandarynki mają pestki to przy obieraniu usuwać.

Dodać goździki, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.

Sok odlać, zostawić około 2 szklanki, blenderem zmiksować - sok dosłodzić np. miodem, dolać wody przegotowanej i jest smaczny napój do picia.

Wsypać galaretki i mieszając doprowadzić do zagotowania, napełniać wyparzone słoiki, zakręcić i pasteryzować z 5 minut w gotującej wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak