Barszcz grzybowy wigilijny

Barszcz grzybowy wigilijny

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Każdego roku próbujemy troszkę urozmaicić nasze świąteczne menu. W ubiegłym roku zebraliśmy chyba z pół tony grzybów, część rozdaliśmy, inne poszły do mrożenia, jednak większość ususzyliśmy. Właśnie te ostatnio wspomniane grzyby są podstawą tego cudownego barszczu, a bazą wywar warzywny.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na barszcz:

  • marchew

    1 kilogram
  • pietruszka

    500 gramów
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • cebula

    500 gramów
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • lubczyk świeży

    1 pęczek
  • grzyby suszone

    2 garści
  • liście laurowe Prymat

    4 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Marchewki, pietruszki i seler obieramy, przekładamy do garnka. Dodajemy obrane cebule, czosnek, liście laurowe ziele angielskie, lubczyk, pokrojone w kostkę ziemniaki i ze dwie garści suszonych grzybów. Nie zapomnijcie o soli. Tak na oko z łyżeczkę, później można ją doprawić.

Całość zalewamy zimna wodą (kilka cm nad poziom warzyw) i gotujemy przez godzinę pod przykryciem, by warzywa oddały swój smak. Wywar odcedzamy, odkładamy na bok grzyby i ziemniaki.

Ziemniaki przekładamy z powrotem do wywaru, grzyby kroimy w kostkę lub paski, jak kto woli.

Wywar po wystudzeniu blendujemy z ziemniakami na gładką masę, dodajemy grzyby i podgrzewamy, dodając śmietanę (wg uznania - u nas do lekkiego zabielenia).
Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

17.12.2018 19:58
Zapomniałam napisać że barszcz grzybowy ,wigilijny w Twoim wykonaniu wygląda apetycznie i kusząco.;)

Bożena Matuszczyk

17.12.2018 19:57
Tak to prawda każdy z nas lub przynajmniej większość na pewno co roku wprowadza coś nowego do swojego menu ,coś co nas zaciekawiło ,spodobało się nam itp.....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat