Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz grzybowy wigilijny

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Każdego roku próbujemy troszkę urozmaicić nasze świąteczne menu. W ubiegłym roku zebraliśmy chyba z pół tony grzybów, część rozdaliśmy, inne poszły do mrożenia, jednak większość ususzyliśmy. Właśnie te ostatnio wspomniane grzyby są podstawą tego cudownego barszczu, a bazą wywar warzywny.

Składniki:

Na barszcz:

marchew 1 kilogram
pietruszka 500 gramów
seler korzeniowy 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
cebula 500 gramów
ząbki czosnku 2 sztuki
lubczyk świeży 1 pęczek
grzyby suszone 2 garści
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz grzybowy wigilijny

Barszcz grzybowy to doskonały pomysł, jeśli nie wiesz co podać na Wigilię. Tak przygotowana zupa krem z grzybów przypadnie do gustu całej rodzinie! Jej podstawą jest wegetariański rosół, więc idealnie pasuje na tradycyjną kolację wigilijną. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza warzywom, przyprawom, a przede wszystkim wyrazistym, suszonym grzybom.

1. Marchewki, pietruszki i seler obierz, przełóż do garnka. Dodaj obrane cebule, czosnek, liście laurowe ziele angielskie, lubczyk, pokrojone w kostkę ziemniaki i dwie garści suszonych grzybów. Nie zapomnij o soli. Na początek jedną łyżeczkę, później można ją doprawić.

2. Całość zalej zimna wodą (kilka centymetrów nad poziom warzyw) i gotuj przez godzinę pod przykryciem, by warzywa oddały swój smak. Wywar odcedź, odłóż na bok grzyby i ziemniaki.

4. Ziemniaki przełóż z powrotem do wywaru, grzyby pokrój w kostkę lub paski.

5. Wywar po wystudzeniu zblenduj razem z ziemniakami na gładką masę, dodaj grzyby i podgrzej, dodając śmietanę dla zabielenia.
Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Barszcz to nieco inna propozycja niż klasyczna grzybowa. Dzięki zblendowaniu uzyskuje niesamowicie kremową konsystencję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 17.12.2018 19:58
Zapomniałam napisać że barszcz grzybowy ,wigilijny w Twoim wykonaniu wygląda apetycznie i kusząco.;)
Bożena Matuszczyk 17.12.2018 19:57
Tak to prawda każdy z nas lub przynajmniej większość na pewno co roku wprowadza coś nowego do swojego menu ,coś co nas zaciekawiło ,spodobało się nam itp.....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak