Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso z kurczaka w soku z ananasa

4.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Mięso z kurczaka marynowane w soku z ananasa z dodatkiem przypraw jest przepyszne z chrupiącą skórką.

Składniki:

kurczak 0.5 sztuki
sos sojowy 1 łyżka
sok z ananasa 100 mililitrów
olej czosnkowy 1 łyżka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso z kurczaka w soku z ananasa

Sposób przygotowania:

1
W misce wymieszać sos sojowy, olej czosnkowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z ananasa, przyprawę do kurczaka i mieloną paprykę.
Krok 1 - Mięso z kurczaka w soku z ananasa foto
2
Umyte mięso podzielić na porcje, natrzeć solą i oprószyć pieprzem. Dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę.
Krok 2 - Mięso z kurczaka w soku z ananasa foto
3

Następnie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, na wierzchu ułożyć wiórki masła, zawiązać rękaw, umieścić w naczyniu żaroodpornym lub blaszce.

W kilku miejscach nakłuć wykałaczką i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 1 godziny.

Piętnaście minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i pozostawić żeby na mięsie powstała chrupiąca skórka.

Krok 3 - Mięso z kurczaka w soku z ananasa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak