Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne zapiekane ze szpinakiem, boczniakami i suszonymi pomidorami

5.0
(33)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 300 gram
boczniaki 200 gram
szpinak świeży 500 gram
cebula czerwona 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
masło 3 łyżki
oliwa 4 łyżki
śmietana 36% 100 mililitrów
ser żółty starty 100 gram
starta gałka muszkatołowa
Sól ziołowa jodowana Prymat
suszone pomidory
Pieprz biały mielony Prymat
Przyprawa do dań z makaronu i kuchni włoskiej Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Penne zapiekane ze szpinakiem, boczniakami i suszonymi pomidorami

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Boczniaki pokroić w plasterki, cebulę w pióra, czosnek przecisnąć przez praskę a ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojony szpinak i suszone pomidory. Na drugiej patelni podsmażyć boczniaki . Gotowe dodać do patelni ze szpinakiem i wymieszać. Śmietanę wymieszać z serem, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W naczyniu rozłożyć makaron, przykryć połową farszu, wierzch posypać przyprawą do dań z makaronu. Powtórzyć czynność przykrywając drugą warstwę farszu okraszonego przyprawą makaronem. Wierzch polać śmietanowo-serowym sosem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 14.12.2018 15:45
Bardzo smaczny obiadek : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak