Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ryżowa z mortadelą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj polecam zwykłą, prostą sałatkę warzywną z dodatkiem mortadeli, o której większość z nas zapomniała. Zamiast drogiej kiełbasy dodałam zwykłą mortadelę i sałatka smakowała bardzo pysznie i szybko zniknęła ze stołu.

Składniki:

Potrzebne składniki:

ryż długoziarnisty 200 gramów
mortadela 250 gramów
marchew 3 szt.
korzeń pietruszki 3 szt.
seler korzeniowy 1 ćwiartka
groszek konserwowy 1 puszka
kukurydza konserwowa 1 puszka
ogórki kiszone 4 szt.
cebula 1 sztuka
majonez 5 dużych łyż.
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Dodatkowo:

liście sałaty 5 liści

Porada

Ryż ugotować na sypko. Majonezu dodać według uznania. Pieprz i sól dodajemy do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ryżowa z mortadelą

Ryż ugotować według opisu na opakowaniu,po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i odsączyć na sicie.
Mortadelę pokroić w plastry, a następnie w kostkę.
Marchew, pietruszkę oraz seler ugotować do miękkości, po ugotowaniu obrać i pokroić w kostkę, to samo zrobić z cebulą obrać i pokroić.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w większą kostkę.
Ogórki pokroić w kostkę.
Groszek konserwowy oraz kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy na sicie.

Ryż przełożyć do miski dodać pokrojoną mortadelę oraz pozostałe przygotowane składniki.
Do całości dodać majonez przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Następnie dokładnie wymieszać.
Podawać na sałacie zielonej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:23
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak