Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bazyliowy kurczak pieczony z suszonymi pomidorami i ząbkami czosnku

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Tak przygotowany kurczak jest niezwykle aromatyczny i co najważniejsze... po prostu pyszny! Mięso wychodzi miękkie oraz idealnie doprawione. Zresztą bazylia, czosnek i suszone pomidory to świetne połączenie i zapewniam, że doskonale komponują się delikatnym drobiem.

Składniki:

Mięso:

udka kurczaka 1 kilogram

Marynata:

olej 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

suszone pomidory 30 gramy
czosnek 6 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Bazyliowy kurczak pieczony z suszonymi pomidorami i ząbkami czosnku

Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.

Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka.
Mięso wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i między jego kawałki włożyć suszone pomidory (większe przekroić) oraz nieobrane ząbki czosnku.

Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 60-80 minut.
(Posiadam piekarnik gazowy. Długość pieczenia zależy od wielkości części kurczaka.)

Upieczone ząbki czosnku można obrać i podawać z kurczakiem (właśnie tak robię) lub przygotować z nich pyszną pastę na kanapki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:26
Dobre to jest. Głos oddany.
danielek 08.01.2019 17:38
Fajny przepis .Zostawiam serducho.
Bożena Matuszczyk 14.12.2018 10:23
Smakowity kurczak i świetnie dobrane przyprawy.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak