Paszteciki rosołowe

Paszteciki rosołowe

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj zapraszam Was na kulinarny recykling, czyli jak wykorzystać warzywa i mięso pozostałe z rosołu. Te mięsno-warzywne babeczki są banalnie proste w przygotowaniu, ale za to niezwykle smaczne. Mogą stanowić dodatek do zupy jarzynowej lub do kanapek. Dobrze spiszą się także w roli przystawki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

WSAD ROSOŁOWY (700 g):

  • nogi z kurczaka

    2 sztuki
  • marchewki

    3 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • por

    0.5 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • seler nieduży

    1 sztuka

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • jajka

    2 sztuki
  • olej

    2 łyżki
  • tarta bułka

    3 łyżki

PRZYPRAWY:

  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • czosnek niedźwiedzi 

    1 łyżeczka
  • papryka wędzona

    1 szczypta
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    1 szczypta

WIERZCH:

  • pomidorki koktajlowe

    3 sztuki
  • cukinia

    4 plastry
  • siemię lniane

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Obrane mięso z 2 nóg z kurczaka oraz wszystkie warzywa miksujemy na gładką masę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy jajka, bułkę tartą, 2 łyżki oleju oraz wszystkie przyprawy* i dokładnie mieszamy.

Powstałą masę przekładamy do foremek na muffinki, a na wierzchu układamy plasterki pomidorków i cukinii. Całość posypujemy ziarnami siemienia lnianego oraz świeżo mielonym pieprzem.

Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 40-50 minut. Życzę smacznego! :)

* Proporcje według uznania - najlepiej spróbować :)

Futka
Do mielenia możemy dodać także usmażoną wątróbkę. Wtedy paszteciki będą jeszcze smaczniejsze.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

14.12.2018 10:24
Smakowite i kuszące takie takie paszteciki. Super pomysł.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat