Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano-marchewkowe z sałatką ze śledzia przygotował Piotr Ogiński
Ziemniaki i marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy w misce razem z jajkiem, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy mąkę i kurkumę mieloną.
Placki smażymy na patelni* z dwóch stron na złoty kolor.
Do naczynia wbijamy jajko, dodajemy sól i musztardę sarepską, olej roślinny i blendujemy mixSy. Na koniec dodajemy chili pieprz cayenne i kilka kropel cytryny.
Śledzia odsączamy z oliwy i kroimy w paski, cebulę kroimy w krążki.
Placki wykładamy na talerz, na placki nakładamy domowy majonez, następnie śledzie, przyozdabiamy cebulką i koperkiem.
Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.
*Patelnia URA 28 cm, mikser (blender) MixSy Zepter.