Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z grzankami przygotowany przez Piotra Ogińskiego

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Bigos z suszonymi śliwkami, grzybami, z mięsem, kiełbasą oraz boczkiem przygotował Piotr Ogiński z pomocą Dominiki Skoczylas. Danie podał z grzankami posmarowanymi masłem ziołowym. Jeśli jesteście ciekawi, jak przyrządzić tradycyjny bigos, klikajcie i oglądajcie!

Składniki:

Na bigos:

kapusta kiszona 1 kg
kiełbasa 300 g
boczek wędzony 300 g
wieprzowina 400 g
cebula 1 szt.
koncentrat pomidorowy 1 duża łyż.
grzyby suszone 10 szt.
śliwki suszone 10-12 szt.
Owoc jałowca cały Prymat 5 szt.
Musztarda rosyjska Prymat 1 duża łyż.
sól szczypta
pieprz szczypta

Na grzanki:

chleb kilka kromek
masło do smarowania
Pieprz ziołowy mielony Prymat 0,5 mała łyż.
zioła świeże duża łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z grzankami przygotowany przez Piotra Ogińskiego

Przygotowujemy mięso wieprzowe, boczek i kiełbasę - kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.

Mięso i cebulę wkładamy do rozgrzanego naczynia. Dodajemy musztardę. Grzyby i pokrojone śliwki dodajemy do reszty składników w naczyniu. Dodajemy koncentrat i owoce jałowca, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kapustę.

Zamykamy naczynie pokrywą ciśnieniową Syncro – Clik*, od momentu wyskoczenia czerwonego guzika gotujemy 20 minut.

Zioła drobno siekamy i dodajemy do masła, doprawiamy pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy.

Na rozgrzanej patelni grillowej obsmażamy z dwóch stron grzanki, uzyskując efekt grillowania.

Bigos podajemy z grzankami posmarowanymi masłem ziołowym.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

 

*Pokrywa Syncro-Clik i okrągła patelnia grillowa na grzanki Zepter.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak