Kurczak po azjatycku przygotowany przez Piotra Ogińskiego

odc. 3 Najlepsza Kuchnia!

Kurczak po azjatycku przygotowany przez Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kurczak po azjatycku z orzechami nerkowca, z warzywami i ryżem, który został doprawiony  kardamonem - takie danie przygotował Piotr Ogiński. W kuchni pomagała mu Dominika Skoczylas. Pyszne danie inspirowane kuchnią azjatycką!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Przygotowanie mięsa:

  • piersi z kurczaka

    300 gr
  • papryka czerwona

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • brokuły

    kilka różyczek
  • orzechy nerkowca

    0,5 szklanki
  • Przyprawa do kurczaka orientalna

    1 mała łyż.

Sos:

  • sos sojowy

    2 duża łyż.
  • sos ostrygowy

    1 duża łyż.
  • cukier brązowy

    1
  • sok z limonki

    z połowy owocu
  • imbir mielony

    0,5 mała łyż.

Ryż:

  • ryż

    200 gr
  • kardamon mielony

    0,5 mała łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ryż zalewamy wodą, centymetr ponad poziom ryżu, dodajemy szczyptę soli. Od momentu zagotowania się wody z ryżem, wyłączamy dopływ ciepła i zostawiamy pod pokrywką przez 15  minut.

Umyte i oczyszczone mięso kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy do miski i obtaczamy w orientalnej przyprawie do kurczaka.

W woku* prażymy orzechy – gdy są gotowe, przekładamy do miski.

Warzywa kroimy w duże kawałki.

Do rozgrzanego woka wrzucamy kurczaka i smażymy kilka minut, żeby się zarumienił, dodajemy pokrojone w paski warzywa, mieszamy kilka razy.

Dodajemy połowę sosu sojowego, imbir mielony i mieszamy. Następnie dodajemy odrobinę sosu ostrygowego, cukier oraz sok z limonki, gotujemy jeszcze 2 minuty, na koniec dodajemy uprażone orzechy nerkowca.

Do naczynia z ugotowanym ryżem dodajemy kardamon i mieszamy.

Kurczaka z warzywami i ryżem podajemy w głębokim talerzu lub misce.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

 

*WOK Zepter

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

13.12.2018 09:53
Chętnie bym zjadała takie pyszne danie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat