Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piadina - włoski przysmak

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kilograma
smalec 100 gram
sól 1 łyżka
woda 200 mililitrów

Tapenada:

czosnek 1 ząbek
czarne oliwki 300 gram
oliwa 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
tymianek szczypta
rozmaryn szczypta
oregano szczypta

Dodatki:

pomidor 4 plastry
ser żółty 2 plastry
szynka 2 plastry
rukola 200 gram
bazylia
cebula czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Piadina - włoski przysmak

Na stół wysyp mąkę, dorzuć sól oraz smalec, następnie dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Kiedy będzie już zbite i elastyczne, owiń je w szmatkę i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.

W blenderze zmiel na gładką masę wypłukane czarne oliwki, czosnek, oliwę, pieprz, tymianek, oregano i rozmaryn. Z ciasta ulep kule wielkości główki czosnku, rozwałkuj je i wrzucaj na mocno rozgrzaną patelnię. Pojawienie się bąbli na powierzchni- to znak, że ciasto jest gotowe, by je przewrócić. Delikatnie je uciskaj, by pozbyć się powietrza. Kiedy już się usmaży, można nakładać dodatki. Na początek rozsmaruj na placku tapenadę, na połowie ułóż plastry pomidora i kilka listków bazylii, na to piórka cebuli, ser żółty, szynkę, rukolę. Całość można polać odrobiną oliwy i zawinąć placek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak