Klopsiki w sosie cebulowo-pomidorowym gotuje Piotr Ogiński

odc. 2 Najlepsza Kuchnia!

Klopsiki w sosie cebulowo-pomidorowym gotuje Piotr Ogiński

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Klopsiki w sosie cebulowo-pomidorowym z warzywami ugotował Piotr Ogiński w 2. odcinku Najlepszej Kuchni, a pomagała mu Dominika Skoczylas. Na deser przygotował gruszki w sosie czekoladowym ze szczyptą cynamonu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sos:

  • cebula

    1 szt
  • pomidory

    6 szt
  • zioła prowansalskie

    1 mała łyż.

Na klopsiki:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 gr
  • jajko

    1 sztuka
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • mleko

    0,5 szklanki
  • przyprawa do mięsa mielonego

    1 mała łyż.
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • brokuły

    kilka różyczek
  • brukselka

    kilka sztuk

Na deser:

  • gruszki

    2 szt
  • Czekolada tabliczka

    0,5 szt
  • śmietanka 30%

    200 ml
  • cynamon

    0,5 mała łyż.
  • skórka z pomarańczy

    z 1 owocu
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cebulę i pomidory drobno kroimy, wrzucamy do naczynia na spód piramidy, aby się poddusiły (ok. 10 minut). Dodajemy zioła prowansalskie, mieszamy. W tym czasie przygotowujemy klopsiki.

Do dwóch łyżek bułki tartej dodajemy 0,5 szklanki mleka, dokładnie mieszamy. Do mięsa mielonego w misce dodajemy bułkę tartą, mleko, przyprawę do mięsa mielonego, jajko, sól oraz pieprz.

Uformowane klopsiki dodajemy do sosu pomidorowo-cebulowego.

W tym samym czasie zaczynamy gotować na parze brokuły i brukselki w durszlaku, na drugim poziomie piramidy*.

Obrane już ze skórki i pokrojone w ćwiartki gruszki układamy na najwyższy poziom piramidy, na tarce z obręczą. Przykrywamy je miską, a miskę pokrywą od naczynia, aby mieć kontrolę nad procesem gotowania. Wszystko gotujemy jeszcze przez ok 10-15 minut.

W małym naczyniu rozpuszczamy czekoladę, dodajemy odrobinę startej skórki pomarańczowej, zalewamy śmietanką, dodajemy cynamon. Cały czas mieszamy, żeby powstała jednolita masa. W momencie, gdy sos zgęstnieje, polewamy nim ugotowane gruszki.

Dania można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

 

*Piramida Z-line Zepter (naczynie, durszlak, tarka z obręczą, miska).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

12.12.2018 12:02
Klopsiki palce lizać;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat