Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie cebulowo-pomidorowym gotuje Piotr Ogiński
Cebulę i pomidory drobno kroimy, wrzucamy do naczynia na spód piramidy, aby się poddusiły (ok. 10 minut). Dodajemy zioła prowansalskie, mieszamy. W tym czasie przygotowujemy klopsiki.
Do dwóch łyżek bułki tartej dodajemy 0,5 szklanki mleka, dokładnie mieszamy. Do mięsa mielonego w misce dodajemy bułkę tartą, mleko, przyprawę do mięsa mielonego, jajko, sól oraz pieprz.
Uformowane klopsiki dodajemy do sosu pomidorowo-cebulowego.
W tym samym czasie zaczynamy gotować na parze brokuły i brukselki w durszlaku, na drugim poziomie piramidy*.
Obrane już ze skórki i pokrojone w ćwiartki gruszki układamy na najwyższy poziom piramidy, na tarce z obręczą. Przykrywamy je miską, a miskę pokrywą od naczynia, aby mieć kontrolę nad procesem gotowania. Wszystko gotujemy jeszcze przez ok 10-15 minut.
W małym naczyniu rozpuszczamy czekoladę, dodajemy odrobinę startej skórki pomarańczowej, zalewamy śmietanką, dodajemy cynamon. Cały czas mieszamy, żeby powstała jednolita masa. W momencie, gdy sos zgęstnieje, polewamy nim ugotowane gruszki.
Dania można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.
*Piramida Z-line Zepter (naczynie, durszlak, tarka z obręczą, miska).