Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie cebulowo-pomidorowym gotuje Piotr Ogiński

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Klopsiki w sosie cebulowo-pomidorowym z warzywami ugotował Piotr Ogiński w 2. odcinku Najlepszej Kuchni, a pomagała mu Dominika Skoczylas. Na deser przygotował gruszki w sosie czekoladowym ze szczyptą cynamonu.

Składniki:

Na sos:

cebula 1 szt.
pomidory 6 szt.
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 mała łyż.

Na klopsiki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
mleko 0,5 szklanki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 mała łyż.
sól do smaku
pieprz do smaku
brokuły kilka różyczek
brukselka kilka sztuk

Na deser:

gruszki 2 szt.
Czekolada tabliczka 0,5 szt.
śmietanka 30% 200 ml
cynamon 0,5 mała łyż.
skórka z pomarańczy z 1 owocu

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie cebulowo-pomidorowym gotuje Piotr Ogiński

Cebulę i pomidory drobno kroimy, wrzucamy do naczynia na spód piramidy, aby się poddusiły (ok. 10 minut). Dodajemy zioła prowansalskie, mieszamy. W tym czasie przygotowujemy klopsiki.

Do dwóch łyżek bułki tartej dodajemy 0,5 szklanki mleka, dokładnie mieszamy. Do mięsa mielonego w misce dodajemy bułkę tartą, mleko, przyprawę do mięsa mielonego, jajko, sól oraz pieprz.

Uformowane klopsiki dodajemy do sosu pomidorowo-cebulowego.

W tym samym czasie zaczynamy gotować na parze brokuły i brukselki w durszlaku, na drugim poziomie piramidy*.

Obrane już ze skórki i pokrojone w ćwiartki gruszki układamy na najwyższy poziom piramidy, na tarce z obręczą. Przykrywamy je miską, a miskę pokrywą od naczynia, aby mieć kontrolę nad procesem gotowania. Wszystko gotujemy jeszcze przez ok 10-15 minut.

W małym naczyniu rozpuszczamy czekoladę, dodajemy odrobinę startej skórki pomarańczowej, zalewamy śmietanką, dodajemy cynamon. Cały czas mieszamy, żeby powstała jednolita masa. W momencie, gdy sos zgęstnieje, polewamy nim ugotowane gruszki.

Dania można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

 

*Piramida Z-line Zepter (naczynie, durszlak, tarka z obręczą, miska).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 12.12.2018 12:02
Klopsiki palce lizać;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak