Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką
Sposób przygotowania:
Do wyrośniętego rozczynu dodać olej, mleko, resztę mąki wymieszanej z solą, cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy.
Przykryć misę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Kruszonka:
Mąkę, cukier, masło, żółtko, cukier waniliowy zagniatać tak długo aż powstanie kruszonka. Pod koniec wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać krążki o średnicy 10-12 cm, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Z pozostałych skrawków ciasta uformować wałeczki, złożyć na pół i skręcić w spiralki.
Ułożyć na brzegu krążka, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie brzegi posmarować jajkiem zmiksowanym z cukrem.
Na wyrośnięte krążki wsypać porcję umytych i osuszonych jeżyn, posypać kruszonką.
Tak przygotowane drożdżówki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.