Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką

4.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Drożdżówki z jeżynami i kruszonką z dodatkiem posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej smakują wyśmienicie.

Składniki:

Na ciasto:

mąka pszenna 2 szklanki
mleko ciepłe 200 mililitrów
cukier drobny 15 dag
drożdże świeże 2 dag
olej 100 mililitrów
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
sól 0.5 łyżeczki

Kruszonka:

mąka pszenna 15 dag
cukier 10 dag
masło 10 dag
żółtko jajek 1 sztuka
skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Pozostałe dodatki:

jeżyny 2 szklanki
jajko 1 sztuka
cukierki 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką

Sposób przygotowania:

1
Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 50 ml mleka i 2 łyżkami mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 1 - Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką foto
2

Do wyrośniętego rozczynu dodać olej, mleko, resztę mąki wymieszanej z solą, cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy.

Przykryć misę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Krok 2 - Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką foto
3

Kruszonka:
Mąkę, cukier, masło, żółtko, cukier waniliowy zagniatać tak długo aż powstanie kruszonka. Pod koniec wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową.

Krok 3 - Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką foto
4

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać krążki o średnicy 10-12 cm, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Z pozostałych skrawków ciasta uformować wałeczki, złożyć na pół i skręcić w spiralki.

Ułożyć na brzegu krążka, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie brzegi posmarować jajkiem zmiksowanym z cukrem.

Krok 4 - Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką foto
5

Na wyrośnięte krążki wsypać porcję umytych i osuszonych jeżyn, posypać kruszonką.

Tak przygotowane drożdżówki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.

Krok 5 - Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 12.12.2018 11:45
Twoje na pewno są bardzo smaczne, dodatek skórki pomarańczowej wzbogacił ich smak.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak