Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 600 gram
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
gałązki rozmarynu kilka

Dodatkowo:

chrzan tarty

Marynata:

oliwa 80 mililitrów
czosnek 3 ząbki
cebula biała 2 sztuki

Do smaku:

Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Tymianek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona

Szynkę opcjonalnie związać sznurkiem w poprzek i wzdłuż, aby nie rozpadła się w trakcie pieczenia. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, a następnie obtoczyć w niej szynkę i tak pozostawić na noc.
Szynkę wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 st. C przez około 1h 30 min. Jeśli mamy większy kawałek szynki czas pieczenia można wydłużyć. Gotowa szynka powinna być brązowa na wierzchu i soczysta w środku.


Idealnie smakuje z Chrzanem tartym Smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak