Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tak upieczony boczek idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem. Jest naprawdę smaczny oraz bardzo aromatyczny, więc jeśli lubicie takie wysokokaloryczne, mięsne przysmaki - to z pewnością musicie go upiec!

Składniki:

Mięso:

Boczek wieprzowy 1.2 kilograma

Marynata:

sos sojowy 3 łyżki
majeranek 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
tymianek 0.5 łyżeczki
sól 1.5 łyżeczki

Dodatkowo:

liście laurowe 5 sztuk
Czosnek suszony Prymat 2 garście

Porada

Czosnek suszony powinien być w płatkach, nie mielony.

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku

Składniki marynaty dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio umyty i osuszony boczek. Na końcu mięso naszpikować odrobiną płatków czosnku (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać płatki).

Na wierzchu równomiernie ułożyć liście laurowe oraz pozostały czosnek.

Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie boczek wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:26
Dobre to jest. Głos oddany.
Basiliana 11.12.2018 21:53
Pyszna i aromatyczna marynata, idealna do boczku.
Bożena Matuszczyk 11.12.2018 13:16
Oj mój mąż byłby uszczęśliwiony ,bardzo lubi takie pyszności.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak