Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto drożdżowe z burakiem i fasolą jest bardzo smaczne, wilgotne, warto je upiec na święta ale i bez okazji, będzie kolorowo na talerzu i kusiło wyglądem do zjedzenia.......SMACZNEGO!!!

Składniki:

drożdże świeże 7 dag
cukier 1 szklanka
mleko ciepłe 1 szklanka
mąka tortowa 700 dag
jajko 3 sztuk
sól 1 szczypta
olejek wanilinowy 3 krople
fasola czerwona 1 puszka
burak 1 sztuka
cynamon 1 łyżeczek
masło 7 dag
kruszonka 20 dag
cukier puder do posypania 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką

Przygotowanie:

1

Fasolę czerwoną wylać na sito i do rozdrabniacza, dodać burak obrany i pokrojony na talarki, wszystko dokładnie rozdrobnić.

Krok 1 - Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką foto
2

Drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1/4 szklanki mleka letniego, łyżkę mąki i dokładnie rozmieszać, misę przykryć talerzem na 30 minut w ciepłym miejscu.

Krok 2 - Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką foto
3

Do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, wbić jajka, wlać resztę letniego mleka, dodać fasolę z burakiem i hakiem robota wyrabiać ciasta, po 3 minutach wyrabiania wlać letnie masło i wyrabiać z 8 minut.

Krok 3 - Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką foto
4

Misę nakryć talerzem i do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, u mnie po 40 minutach ciasto dobrze wyrosło.

Krok 4 - Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką foto
5

Ciasto teraz ręką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście poukładać ósemki obranego jabłka, posypać cynamonem.

Krok 5 - Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką foto
6

Z podanych składników wyrobić palcami kruszonkę i rozsypać na jabłkach.

Krok 6 - Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką foto
7

Piec w nagrzanym piekarniku na 180°C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem.

 

Krok 7 - Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 10.12.2018 10:41
To ciast jest warte polecenia i upieczenia...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak