Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
U mnie podana trochę nietypowo, bo z makaronowymi koszyczkami pieczonymi w piekarniku. Takie koszyczki do zupy można podać gorące, zaraz po upieczeniu lub zimne. Zachęcam do wykonania tej zupy. Myślę, że Wam posmakuje. Smacznego życzę :)

Składniki:

Makaronowe koszyczki:

makaron nitki 15 dag
jajko 2 sztuki
ser żółty 10 dag
wędlina 15 dag
śmietana 18% 4 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Bazylia suszona Prymat 1 szczypta

Na zupę:

masło 1 łyżka
bulion warzywny 1 litr
marchewki 4 sztuki
pietruszka 1 sztuka
śmietana 18% 20 dag
koncentrat pomidorowy 10 dag
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Dodatkowo:

masło 1 łyżeczka
natka pietruszki 0.5 pęczka

Porada

Sól i pieprz do smaku. Śmietana do koszyczków 4 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %. Ser i wędlina w kawałku. Bulion warzywny lub mięsny. Marchewki i pietruszka średniej wielkości. Natka pietruszki według uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami

Wykonanie zupy z makaronowymi koszyczkami:

1
Koszyczki: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedzamy i studzimy. Można przelać zimną wodą. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wędlinę kroimy w kostkę. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, dodajemy wędlinę, ser żółty i makaron, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą, pieprzem i bazylią suszoną.
Krok 1 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami foto
2
Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek smarujemy masłem. Następnie przekładamy do niej masę na koszyczki. Wyjdzie nam 12 sztuk.
Krok 2 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami foto
3
Pieczenie: Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone muffinki wyjmujemy z formy.
Krok 3 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami foto
4
Gdy muffinki się pieką gotujemy zupę:

Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy w słupki.
Krok 4 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami foto
5
W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw, gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy. Do śmietany wlewamy odrobinę gorącej zupy i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do gotującej się zupy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami foto
6
Na talerze nalewamy porcje zupy, układamy koszyczki i posypujemy posiekaną natką pietruszki, wcześniej umytą i osuszoną. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Krok 6 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:22
Dobre to jest. Glos oddany.
Bożena Matuszczyk 10.12.2018 10:21
Pyszna, aromatyczna zupka.;)
Babeczka35 11.12.2018 08:51
Dziękuję i nie ukrywam, że pyszna była :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak