Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z wołowiną

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg ugotowanych ziemniaków ok. 1,5
dkg gotowanej wołowiny z rosołu (najlepiej pręgi) ok. 30-50
łyżeczki proszku grzybowego 1-2
łyżek mąki ziemniaczanej kilka
sól,Pieprz mielony, majeranek do smaku:
ząbki czosnku 2

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z wołowiną

Wołowinę zmielić. Cebulę i czosnek, obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę razem z czosnkiem, dodać do wołowiny. Doprawić masę solą pieprzem, majerankiem i dosypać proszek grzybowy, dokładnie wyrobić. Ziemniaki zmielić, ugnieść w misce. Podzielić masę na 4 m/w równe części (na krzyż), jedną część wyjąć a w jej miejsce wyspać dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodać odjętą część ziemniaków z powrotem i zagnieść masę, wyrobić. Nabierać porcje masy, ok. 2 łyżek, lekko rozpłaszczać na dłoni. Na środek kłaść po trochu masy mięsnej i zlepiać dokładnie brzegi formując okrągłe kluski. Gotować je partiami w osolonym wrzątku ok. 10 min., ale na wolnym ogniu żeby się nie rozpadły. Przed podaniem okrasić cebulką zezłoconą na oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 02.04.2011 15:30
bardzo proszę :-)
joanna77 01.04.2011 22:05
poproszę choć jedną
jolajka 12.03.2011 21:10
mimo, że jest późno chętnie bym się skusiła,
Joanna83 30.01.2011 22:58
robiłam takie,może nie do końca tak jak w tym przepisie,bo nie dawałam proszku grzybowego.Hmm...posmak grzybków?Czemu nie! :)
banditka 06.09.2010 14:28
fajne
misia53 05.09.2010 19:44
Mniam...
Ewa104 01.09.2010 18:52
Już dodałam do swojej księgi i zrobię.Pysznie się zapowiadają.
Agnieszka_B 01.09.2010 10:12
Z wołowina nie próbowałam... Ale Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak