Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z warzywami

4.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Gulasz wieprzowy z dodatkiem warzyw jest smaczny i sycący. Można go podawać z kaszą, plackami ziemniaczanymi lub pieczywem.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 1 kilogram
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 8 sztuk
Owoc jałowca cały Prymat 2 sztuka
olej 3 łyżki
cebula 1 sztuka
papryka 1 sztuka
dynia ćwiartka
fasolka szparagowa 10 dag
śmietana 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól 8 szczypt
pieprz 4 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z warzywami

Sposób przygotowania:

1
Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju.

Rumiane mięso przełożyć do garnka, podlać szklanką wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, odrobinę soli i zmiażdżone owoce jałowca.

Dusić pod przykryciem do miękkości( około godziny).
Krok 1 - Gulasz z warzywami foto
2
Dynię i paprykę umyć, usunąć miąższ z nasionami, pokroić w kostkę. Na pozostałym tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Wsypać pokrojone warzywa, podsmażyć.
Krok 2 - Gulasz z warzywami foto
3
Warzywa dodać do mięsa 10 minut przed końcem gotowania. Mąkę wymieszać ze śmietaną, mieloną papryką i odrobiną wody, połączyć z miękkim mięsem z warzywami, zagotować.
Krok 3 - Gulasz z warzywami foto
4
Fasolkę szparagową pokroić, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Wymieszać z gulaszem, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Krok 4 - Gulasz z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 10.12.2018 10:16
Chętnie się poczęstuję ty smakowitym gulaszem.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak