Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijna zupa rybno-pomidorowa z dorsza

4.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wigilijna zupa rybno-pomidorowa to doskonałe połączenie smaku świeżych ryb i pomidorów. Świetnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole jak i przy innych okazjach, gdyż jest nie tylko bardzo zdrowa ale też relatywnie łatwa w przygotowaniu.

Składniki:

włoszczyzna 1 pęczek
cebula 2 sztuki
woda 2 litry
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
łby i kręgosłup z ryby kilka sztuk
filet z dorsza 4 filety
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
ziele angielskie do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Koperek suszony Prymat do smaku

Do smaku:

masło 82% 2 łyżki
Przyprawa do potraw Kucharek
pieprz kolorowy

Porada

Doskonałym dodatkiem do zupy rybnej są grzanki czosnkowe, makaron, ziemniaki lub po prostu pajda chleba. Alternatywnie zupę rybną można podać z pulpecikami z mielonego mięsa ryby (najlepiej karpia), bułki tartej i posiekanego koperku.

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna zupa rybno-pomidorowa z dorsza

Zupa pomidorowa z dorszem to propozycja na Wigilię dla osób, które szukają czegoś innego niż tradycyjne zupy wigilijne. Z dodatkiem pomidorów jest oryginalną alternatywą na tę kolacją.

1. Włoszczyznę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

2. Obraną cebulę posiekać w kostkę.

3. Rybę umyć, oczyścić środek, nie zdejmując skóry i pokroić na mniejsze kawałki.

4. Na maśle przesmażyć cebulę oraz warzywa do miękkości. Gotowe przełożyć do garnka, wlać wodę, włożyć rybę i doprawić. Wywar doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Wyjąć korpus ryby i włożyć pokrojone na mniejsze kawałki, obrane ze skóry filety z dorsza.

5. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Na sam koniec doprawić wedle uznania do smaku szczyptą cukru, suszonego kopru, koncentratem pomidorowym i Przyprawą do potraw Kucharek.

 

Kucharek radzi:

1. Pamiętajmy by nie przesadzić z czasem gotowania, żeby mięso całkowicie się nie rozpadło. Większe kawałki ryb można usmażyć na patelni i dodać do potrawy bezpośrednio przed podaniem.

2. Wyrazistości naszej zupie rybnej doda oczywiście Przyprawa do potraw Kucharek.

Do zupy rybnej można wykorzystać resztki, które pozostały po filetowaniu ryb: głowy, kręgosłupy czy płetwy. Ważne jednak by najpierw usunąć oczy i skrzela, które mogą nadać potrawie gorzkiego smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 05.12.2018 12:54
Zupę rybną gotujemy ale czystą bez dodatku pomidorów czy przecieru pomidorowego.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak