Wigilijna zupa rybno-pomidorowa

Wigilijna zupa rybno-pomidorowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wigilijna zupa rybno-pomidorowa to doskonałe połączenie smaku świeżych ryb i pomidorów. Świetnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole jak i przy innych okazjach, gdyż jest nie tylko bardzo zdrowa ale też relatywnie łatwa w przygotowaniu.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • cebula

    2 sztuki
  • woda

    2 litry
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • łby i kręgosłup z ryby

    kilka sztuk
  • filet z dorsza

    4 filety
  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • papryka słodka

  • koperek suszony

Do smaku:

  • masło 82%

    2 łyżki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • pieprz kolorowy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Włoszczyznę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Obraną cebulę posiekać w kostkę. Rybę umyć, oczyścić środek, nie zdejmując skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Na maśle przesmażyć cebulę oraz warzywa do miękkości. Gotowe przełożyć do garnka, wlać wodę, włożyć rybę i doprawić. Wywar doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Wyjąć korpus ryby i włożyć pokrojone na mniejsze kawałki, obrane ze skóry filety z dorsza. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Na sam koniec doprawić wedle uznania do smaku szczyptą cukru, suszonego kopru, koncentratem pomidorowym i Przyprawą do potraw Kucharek.

 

Kucharek radzi:

1. Do zupy rybnej można wykorzystać resztki, które pozostały po filetowaniu ryb: głowy, kręgosłupy czy płetwy. Ważne jednak by najpierw usunąć oczy i skrzela, które mogą nadać potrawie gorzkiego smaku.

2. Pamiętajmy by nie przesadzić z czasem gotowania, żeby mięso całkowicie się nie rozpadło. Większe kawałki ryb można usmażyć na patelni i dodać do potrawy bezpośrednio przed podaniem.

3. Doskonałym dodatkiem do zupy rybnej są grzanki czosnkowe, makaron, ziemniaki lub po prostu pajda chleba. Alternatywnie zupę rybną można podać z pulpecikami z mielonego mięsa ryby (najlepiej karpia), bułki tartej i posiekanego koperku.

4. Wyrazistości naszej zupie rybnej doda oczywiście Przyprawa do potraw Kucharek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Zupę rybną gotujemy ale czystą bez dodatku pomidorów czy przecieru pomidorowego.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat