Wigilijna zabielana zupa rybna

Wigilijna zabielana zupa rybna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Wigilijna zabielana zupa rybna to jedna z tradycyjnych polskich potraw pojawiających się na wigilijnych stołach. Powinna jednak gościć w naszych domach znacznie częściej ponieważ jest nie tylko bardzo smaczna ale także dosyć łatwa w przygotowaniu.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2 litry
  • ryba

    40 dag
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietana 18%

    100 mililitrów
  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • gałka muszkatołowa mielona

Dodatki:

  • makaron łazanki

  • groszek ptysiowy

Do smaku:

  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Z ryby i włoszczyzny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przygotować wywar. Gotowy przecedzić, a zawartość – rybę i warzywa pokroić na małe kawałki i odłożyć na bok do miseczki. Gotowy wywar zaprawić mąką połączoną ze śmietaną i odrobiną ciepłego wywaru. Zagotować i doprawić do smaku Przyprawą do potraw Kucharek, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać w kokilkach, do których włożyć wcześniej pokrojoną rybę i warzywa. Gotową zupę można wzbogacić domowym makaronem lub groszkiem ptysiowym.

 

Kucharek radzi:

1. Do zupy rybnej można wykorzystać resztki, które pozostały po filetowaniu ryb: głowy, kręgosłupy czy płetwy. Ważne jednak by najpierw usunąć oczy i skrzela, które mogą nadać potrawie gorzkiego smaku.

2. Pamiętajmy by nie przesadzić z czasem gotowania, żeby mięso całkowicie się nie rozpadło. Większe kawałki ryb można usmażyć na patelni i dodać do potrawy bezpośrednio przed podaniem.

3. Doskonałym dodatkiem do zupy rybnej są grzanki czosnkowe, makaron, ziemniaki lub po prostu pajda chleba. Alternatywnie zupę rybną można podać z pulpecikami z mielonego mięsa ryby (najlepiej karpia), bułki tartej i posiekanego koperku.

4. Wyrazistości naszej zupie rybnej doda oczywiście Przyprawa do potraw Kucharek.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

05.12.2018 12:55
Zupka apetyczna i kusząca;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat