Polskie warzywa zapiekane z serowym beszamelem

Polskie warzywa zapiekane z serowym beszamelem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Polskie warzywa zapiekane z serowym beszamelem to doskonałe połączenie tego co zdrowe z tym co smaczne. Nasz przepis pomoże ci w przygotowaniu tego prostego dania z najlepszym efektem.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1/2 główki
  • brokuł

    1/2 główki
  • marchewka

    3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • groszek konserwowy

    1 puszka
  • masło

    100 gram
  • zioła prowansalskie

Do smaku:

  • pieprz kolorowy

  • Przyprawa do potraw Kucharek

Sos serowo-beszamelowy

  • gałka muszkatołowa mielona

  • mleko

    0,5 litra
  • masło

    100 gram
  • mąka

    100 gram
  • ser żółty

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Rozpuścić masło, po trochu dodawać mąkę, chwilkę smażyć i wlewać mleko, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, zagotować, ewentualnie zmiksować blenderem. Marchewkę i pietruszkę obrać, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kalafiora i brokuł podzielić  na mniejsze cząstki (różyczki), cebulę pokroić w piórka, a groszek/kukurydzę odsączyć z zalewy. Żaroodporną formę posmarować masłem, ułożyć  brokuły z kalafiorem, rozkładając na nim płatki masła, wyłożyć startą marchewkę, pietruszkę, piórka cebuli i groszek/kukurydzę i ponownie położyć  płatki masła. Wierzch doprawić solą oraz pieprzem oraz obficie posypać ziołami prowansalskimi. 

Zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 170˚C. Po 15 minutach warzywa posmarować  beszamelem, wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać kolejne 15 minut, po czym obficie posypać startym, żółtym serem i wstawić na ok. 10 minut aż wierzch będzie złoto-rumiany. Zapiekankę podawać z grillowaną rybą lub filetem z indyka.

 

Kucharek radzi:

1. By uniknąć grudek w beszamelu, przed wlaniem pierwszej porcji mleka, mąkę i masło należy wymieszać tak, by miały formę pasty. Można pomóc sobie blenderem.

2. Gęstość beszamelu powinna się różnić w zależności od tego, do jakiej potrawy będzie wykorzystany. By był bardziej płynny, wystarczy dodać więcej mleka.

3. Wyrazistego smaku naszym warzywom doda oczywiście Przyprawa do potraw Kucharek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

05.12.2018 19:58
Smacznie i zdrowo :)

Bożena Matuszczyk

04.12.2018 23:31
Bardzo smakowicie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat