Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polskie warzywa zapiekane z serowym beszamelem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Polskie warzywa zapiekane z serowym beszamelem to doskonałe połączenie tego co zdrowe z tym co smaczne. Nasz przepis pomoże ci w przygotowaniu tego prostego dania z najlepszym efektem.

Składniki:

kalafior 1/2 główki
brokuł 1/2 główki
marchewka 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
groszek konserwowy 1 puszka
masło 100 gram
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Do smaku:

pieprz kolorowy
Przyprawa do potraw Kucharek

Sos serowo-beszamelowy

Gałka muszkatołowa mielona Prymat
mleko 0,5 litra
masło 100 gram
mąka 100 gram
ser żółty 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Polskie warzywa zapiekane z serowym beszamelem

Wszystkie warzywa umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Rozpuścić masło, po trochu dodawać mąkę, chwilkę smażyć i wlewać mleko, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, zagotować, ewentualnie zmiksować blenderem. Marchewkę i pietruszkę obrać, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kalafiora i brokuł podzielić  na mniejsze cząstki (różyczki), cebulę pokroić w piórka, a groszek/kukurydzę odsączyć z zalewy. Żaroodporną formę posmarować masłem, ułożyć  brokuły z kalafiorem, rozkładając na nim płatki masła, wyłożyć startą marchewkę, pietruszkę, piórka cebuli i groszek/kukurydzę i ponownie położyć  płatki masła. Wierzch doprawić solą oraz pieprzem oraz obficie posypać ziołami prowansalskimi. 

Zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 170˚C. Po 15 minutach warzywa posmarować  beszamelem, wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać kolejne 15 minut, po czym obficie posypać startym, żółtym serem i wstawić na ok. 10 minut aż wierzch będzie złoto-rumiany. Zapiekankę podawać z grillowaną rybą lub filetem z indyka.

 

Kucharek radzi:

1. By uniknąć grudek w beszamelu, przed wlaniem pierwszej porcji mleka, mąkę i masło należy wymieszać tak, by miały formę pasty. Można pomóc sobie blenderem.

2. Gęstość beszamelu powinna się różnić w zależności od tego, do jakiej potrawy będzie wykorzystany. By był bardziej płynny, wystarczy dodać więcej mleka.

3. Wyrazistego smaku naszym warzywom doda oczywiście Przyprawa do potraw Kucharek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 05.12.2018 19:58
Smacznie i zdrowo :)
Bożena Matuszczyk 04.12.2018 23:31
Bardzo smakowicie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak