Śledzie wigilijne na trzy sposoby

Śledzie wigilijne na trzy sposoby

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Śledzie cieszą się wśród polaków ogromną popularnością. Sposobów na ich przyrządzenie są dziesiątki. Nasze śledzie wigilijne na trzy sposoby to trzy różne przepisy na przyrządzenie śledzi dokładnie tak, jak lubisz.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie matjas

    1,2 kilograma

Sposób 1:

  • przecier pomidorowy

    200 mililitrów
  • biała cebula

    2 sztuki
  • masło do smażenia

  • miód

Sposób 2:

  • olej rzepakowy

    100 mililitrów
  • suszona żurawina

    100 gram
  • orzechy włoskie

    50 gram
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • tymianek

Sposób 3:

  • koper świeży

    1 pęczek
  • czerwona cebula

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka

Do smaku:

  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • pieprz kolorowy ziarnisty

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Filety śledzi osuszyć, pokroić na kawałki i przełożyć do miski, zalewając je oliwą z oliwek lub olejem. Przygotować dodatki.

Sposób 1:

Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Przecier przelać do naczynia, dodać zarumienioną cebulkę, przyprawy oraz miód do smaku. Śledzie przełożyć do słoika i zalać marynatą. Wstawić na godzinę do lodówki, aby smaki się połączyły.

Sposób 2:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać żurawinę i posiekane, uprażone na suchej patelni orzechy. Doprawić szczyptą tymianku, solą i pieprzem. Zalać olejem i wymieszać składniki do połączenia. Do kamionki/słoja przełożyć kawałki śledzi warstwami z farszem. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, aby smaki się połączyły. 

Sposób 3:

Koper umyć, osuszyć i drobno posiekać. Cebule obrać i pokroić w pióra. Paprykę umyć, wyjąć nasiona i pokroić w plasterki. Ułożyć warstwami w misce – śledzie, koper, cebulę, paprykę i posypać przyprawami. Następnie powtórzyć warstwy aż do wyczerpania składników. Gotowe śledzie zalać olejem i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki, aby smaki się połączyły.

 

Kucharek radzi:

1. Śledzie są bardzo zdrowe i pomimo, że są dosyć tłuste to mają niedużo kalorii (160 kcal w 100 g). Warto jeść zatem śledzie nie tylko od święta ale przez cały rok.

2. By pozbyć się nadmiaru soli i przykrego, rybnego zapachu śledzie należy namoczyć. Całe śledzie moczymy przez 12-18 godzin. Wypatroszone krócej. W tym czasie przynajmniej kilka razy musimy zmienić wodę.

3. By podkręcić wyrazistość naszych śledzi, możemy dodać Przyprawę do potraw Kucharek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

2 tygodnie temu
Wszystkie pyszne i pięknie podane, może wykorzystam któryś przepis na święta : )

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Smakowite śledziki ,super przepisy;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat