Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne placki ziemniaczane z kapustą

3.0
(11)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Placki ziemniaczane z kapustą to alternatywna wersja popularnych i lubianych placków ziemniaczanych, które dzięki dodatkowi kapusty kwaszonej nabierają nowego, ciekawego smaku.

Składniki:

kapusta kwaszona 250 gram
ziemniaki 600 gram
cebula pokrojona w kostkę 1 sztuka
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 3 łyżki
prażone ziarna słonecznika 2 łyżki
olej do smażenia

Do smaku:

Przyprawa do potraw Kucharek

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne placki ziemniaczane z kapustą

Kapustę odcisnąć, poszatkować, a następnie połączyć ze startymi ziemniakami, cebulą, jajkiem, mąką i ziarnami i doprawić do smaku. Z ciasta uformować placki i usmażyć na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące.

 

Kucharek radzi:

1. Ziemniaki po przecięciu i potarciu jednej połówki o drugą powinny wypuszczać wodę. Jeśli będą się kleić, oznacza to, że na placki ziemniaczane raczej się nie nadadzą, ale można je wykorzystać do zrobienia np. klusek śląskich.

2. Ważna jest konsystencja, którą zapewni tarcie ziemniaków na drobnych oczkach dla puszystości.

3. Sekretem chrupkości są otręby pszenne a smaku oczywiście… Przyprawa do potraw Kucharek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 05.12.2018 12:55
Znam i bardzo lubię te placki, aczkolwiek nigdy nie dodawałam do nich ziaren słonecznika. Ciekawy pomysł, na pewno są wtedy bardziej chrupiące.
Bożena Matuszczyk 04.12.2018 13:14
Bardzo smaczne placki.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak