Flaki po polsku z wołowymi klopsikami

Flaki po polsku z wołowymi klopsikami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Flaczki w każdej postaci jemy. Wiele wersji już pokazaliśmy. Tym razem w wersji z klopsikami wołowymi.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • oczyszczone flaki wołowe

    1 kilogram
  • wołowina z kością

    250 gramów
  • antrykot wołowy

    200 gramów
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • cebula

    1 sztuka
  • masło 82%

    1 łyżka
  • bułka tarta

    4 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Flaki oczyściłem, opłukałem, trzykrotnie zalewałem wodą, gotowałem, osączyłem. Zalałem świeżą wodą, posoliłem, gotowałem 4 godziny. Miękkie flaki ostudziłem, pokroiłem w paski.

Włoszczyznę, goleń wołową i obraną cebulę zalałem 1,5 l wody, gotowałem 50 minut, przecedziłem, wywarem zalałem flaki. Z masła i łyżki mąki zrobiłem zasmażkę, dodałem do flaków, zagotowałem. Doprawiłem ziołami i przyprawami.

Ze zmielonego antrykotu przygotowałem klopsiki. Do mięsa dodałem jajka, bułkę tartą, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrobiłem. Z masy uformowałem klopsiki, obtoczyłem w mące, gotowałem 5 minut w osolonej wodzie. Dodałem do flaków, zagotowałem, doprawiłem do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Smakowite flaczki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat