Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijne łazanki z kapustą

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Łazanki z kapustą to dla wielu obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Ten przepis pomoże Ci przygotować to tradycyjne, polskie danie by smakowało nawet najbardziej wymagającym członkom rodziny.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
jaja 3 sztuki
woda letnia 8 łyżek
kapusta kiszona 1 kilogram
cebula biała 1 sztuka
suszone borowiki 100 gram
masło 4 łyżki
majeranek
Bułka tarta klasyczna Prymat

Do smaku:

Przyprawa do potraw Kucharek

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne łazanki z kapustą

Grzyby umyć, a następnie zalać 1 szklanką zimnej wody i pozostawić na kilka godzin. Po namoczeniu grzyby należy gotować około 25 minut w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzić z wody, pokroić na mniejsze kawałki, a wywar zachować. 

Mąkę przesiać na stolnicę, w środek wbić jaja, dodać wodę i szczyptę soli. Ciasto zagnieść, podzielić na trzy części – każdą z nich rozwałkować na cienkiej grubości placek i pozostawić do wysuszenia. W międzyczasie przygotować kapustę. Kiszoną kapustę ugotować w wodzie z dodatkiem wywaru  z grzybów, następnie ostudzić i posiekać na małe kawałki. Pokrojone grzyby wraz z posiekaną cebulą należy przesmażyć na patelni. Do grzybów i cebuli dodać posiekaną kapustę i wymieszać doprawiać do smaku Kucharkiem i majerankiem. Gotowe placki zawinąć w rulony i kroić na paski, następnie każdy rozwinąć i wykrawać kwadraty posypując gotowe mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą, do wrzącej wykładać łazanki do momentu aż się zagotują. Ugotowane łazanki wymieszać z kapustą i przełożyć do wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia, wyrównać wierzch. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Kucharek radzi:

1. Przygotowując łazanki z kapustą i grzybami, warto dzień wcześniej namoczyć  suszone grzyby. Dzięki temu woda, w której moczyły się grzyby stworzy idealny wywar grzybowy.

2. Zapieczenie łazanków wraz z kapustą i grzybami sprawi, że wszystkie smaki przejdą sobą i danie będzie jeszcze smaczniejsze.

3. Kucharek zagwarantuje łazankom wyrazisty smak!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 04.12.2018 13:10
Lubię i często przygotowuję łazanki , ale na święta nie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak