Wigilijne łazanki z kapustą

Wigilijne łazanki z kapustą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Łazanki z kapustą to dla wielu obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Ten przepis pomoże Ci przygotować to tradycyjne, polskie danie by smakowało nawet najbardziej wymagającym członkom rodziny.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • jaja

    3 sztuki
  • woda letnia

    8 łyżek
  • kapusta kiszona

    1 kilogram
  • cebula biała

    1 sztuka
  • suszone borowiki

    100 gram
  • masło

    4 łyżki
  • majeranek

  • bułka tarta

Do smaku:

  • Przyprawa do potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby umyć, a następnie zalać 1 szklanką zimnej wody i pozostawić na kilka godzin. Po namoczeniu grzyby należy gotować około 25 minut w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzić z wody, pokroić na mniejsze kawałki, a wywar zachować. 

Mąkę przesiać na stolnicę, w środek wbić jaja, dodać wodę i szczyptę soli. Ciasto zagnieść, podzielić na trzy części – każdą z nich rozwałkować na cienkiej grubości placek i pozostawić do wysuszenia. W międzyczasie przygotować kapustę. Kiszoną kapustę ugotować w wodzie z dodatkiem wywaru  z grzybów, następnie ostudzić i posiekać na małe kawałki. Pokrojone grzyby wraz z posiekaną cebulą należy przesmażyć na patelni. Do grzybów i cebuli dodać posiekaną kapustę i wymieszać doprawiać do smaku Kucharkiem i majerankiem. Gotowe placki zawinąć w rulony i kroić na paski, następnie każdy rozwinąć i wykrawać kwadraty posypując gotowe mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą, do wrzącej wykładać łazanki do momentu aż się zagotują. Ugotowane łazanki wymieszać z kapustą i przełożyć do wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia, wyrównać wierzch. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Kucharek radzi:

1. Przygotowując łazanki z kapustą i grzybami, warto dzień wcześniej namoczyć  suszone grzyby. Dzięki temu woda, w której moczyły się grzyby stworzy idealny wywar grzybowy.

2. Zapieczenie łazanków wraz z kapustą i grzybami sprawi, że wszystkie smaki przejdą sobą i danie będzie jeszcze smaczniejsze.

3. Kucharek zagwarantuje łazankom wyrazisty smak!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

04.12.2018 13:10
Lubię i często przygotowuję łazanki , ale na święta nie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat