Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polski krem borowikowo-pieczarkowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Obok barszczu czerwonego na zakwasie, zupa grzybowa jest najpopularniejszą zupą na polskim stole wigilijnym. Polski krem borowikowo-pieczarkowy to idealny wariant tradycyjnej zupy grzybowej łączący w sobie delikatną, kremową konsystencję i intensywny, grzybowy aromat.

Składniki:

pieczarki 700 gram
borowiki 200 gram
suszone borowiki 20 gram
cebula 2 sztuki
tymianek 1 opakowanie
Czosnek suszony Prymat 1 opakowanie
woda 1,5 litra
masło 82% 100 gram
wino białe wytrawne 50 mililitrów
olej rzepakowy 100 mililitrów
bulion warzywny Kucharek 1 litr

Do smaku:

Pieprz biały mielony Prymat
Przyprawa do potraw Kucharek

Przepis i sposób przygotowania na: Polski krem borowikowo-pieczarkowy

Suszone grzyby umyć, włożyć do garnka z wodą (0,5 l), chwilę moczyć i gotować do miękkości. Grzyby przecedzić, a wywar zredukować o połowę. Przestudzone grzyby włożyć do blendera i z wywarem blendować na gładką pastę. Pieczarki i borowiki podsmażyć na patelni na ładny złoty kolor. W oddzielnym garnku na maśle skarmelizować cebulę, dodać tymianek i czosnek, podlać winem i gotować. Podsmażone grzyby wyłożyć na durszlak, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu pozostałego ze smażenia. Wlać wodę i dodać bulion warzywny. Gotować do miękkości grzybów, a pod koniec dodać pastę z suszonych grzybów oraz przyprawy. Wszystko zmiksować na gładki krem, dodać masło i ewentualnie doprawić do smaku. Podawać z gorącym puree ziemniaczanym albo chrupiącą bagietką ziołową.

 

Kucharek radzi:

1. Równie smaczną zupę można uzyskać z suszonych grzybów. Należy je tylko wcześniej namoczyć w wodzie lub mleku. Pozostałą wodę z grzybów warto dodać do zupy.

2. Zupa grzybowa doskonale smakuje z dodatkiem makaronu łazankowego lub typu nitki.

3. Sekret dobrze przyprawionych grzybów tkwi w Przyprawie do potraw Kucharek, która pozwala wydobyć z grzybów głęboki smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.12.2018 19:50
Dla mnie pyszny.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak