Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polskie kluski śląskie w sosie grzybowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjne, polskie kluski śląskie to nie bułka z masłem. Nasz przepis pozwoli Ci przygotować idealne, polskie kluski śląskie w sosie grzybowym by cała rodzina była zadowolona rozkoszując się tym tradycyjnym, polskim daniem.

Składniki:

Kluski:

ziemniaki ugotowane 0,5 kilograma
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 150 gram

Sos:

suszone borowiki 20 gram
pieczarki 200 gram
wino białe wytrawne 30 mililitrów
śmietana kremówka 300 mililitrów
cebula 1 sztuka
czosnek posiekany 2 ząbki
olej rzepakowy 20 mililitrów
tymianek
natka pietruszki

Opcjonalnie:

oliwa truflowa

Do smaku:

Przyprawa do potraw Kucharek
Pieprz biały mielony Prymat

Dodatki:

ogóreczki konserwowe
patisony marynowane

Przepis i sposób przygotowania na: Polskie kluski śląskie w sosie grzybowym

Kluski:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozdrobnić (dokładnie, aby nie miały grudek). Przełożyć na stolnicę, zrobić zagłębienie, do którego wbić jajko i wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Z kawałków ciasta uformować nieduże kulki, robiąc w każdej dziurkę palcem. Przygotowane kluski wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować do momentu wypłynięcia na wierzch.

 

Sos:

Ugotowane suszone grzyby pokroić na cieniutkie paseczki, a wywar zachować. W rondelku na oleju podsmażyć cebulę, dodać tymianek i czosnek, smażyć chwilę, aby czosnek się nie spalił i nie był gorzki. Następnie dodać wino i całość szybko zagotować. Na patelni podsmażyć pieczarki na złoty kolor. Dodać je do rondelka wraz z suszonymi grzybami oraz cebulą, zalać śmietaną i wywarem z gotowania suszonych grzybów i wszystko razem gotować na małym ogniu. Doprawić według własnego smaku Przyprawą do potraw Kucharek, pieprzem, suszoną natką pietruszki oraz ewentualnie oliwą truflową.

Przygotowane kluski polać sosem grzybowym i podawać z ogórkami konserwowymi oraz patisonami.

 

Kucharek radzi:

1. Ważne jest by do klusek śląskich użyć starych, mącznych ziemniaków ponieważ młode mają w sobie za dużo wody i kluski mogą się rozpadać.

2. Sos grzybowy oczywiście będzie smakował najlepiej, jeśli użyjemy świeżych grzybów.

3. Wyjątkowego smaku zapewni Przyprawa do potraw Kucharek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.12.2018 19:46
Moje ulubione kluski.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak