Rodzinny karczek zapiekany z morelami

Rodzinny karczek zapiekany z morelami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Rodzinny karczek zapiekany z morelami to jedno z ulubionych dań goszczących na polskich stołach. Dzięki morelom mięso nabiera soczystości i słodkawego smaku. Oprócz suszonych moreli wystarczy dodać tylko kilka przypraw i doskonały smak mamy zagwarantowany.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    1 kilogram
  • morele suszone

    300 gram
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    3 łyżki
  • majeranek

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Morele wrzucić na dwie minuty do wrzątku. W umytym, osuszonym mięsie ostrym nożem zrobić nacięcie, dokładnie natrzeć mięso wewnątrz i na zewnątrz marynatą z oleju, Przyprawy do potraw Kucharek i majeranku. Następnie mięso wypełnić morelami. Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec przez półtorej godziny w temperaturze 180°C. Przed podaniem karkówkę pokroić w grube plastry i podawać z dipem.

 

Kucharek radzi:

1. Mięso szybciej zmięknie jeśli przed pieczeniem natrzemy je sokiem z cytryny.

2. Przy pieczeniu mięsa bardzo pomocny jest termometr do mięs. Kiedy karkówka osiągnie w środku temperaturę 80 stopni, najprawdopodobniej jest już gotowa.

3. Przyprawa do potraw Kucharek nada mięsu wyrazisty smak.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

03.12.2018 11:11
Bardzo smaczne mięsko :)

Bożena Matuszczyk

03.12.2018 10:51
Fajny przepis i super porady.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat