Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rodzinny karczek zapiekany z morelami

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Rodzinny karczek zapiekany z morelami to jedno z ulubionych dań goszczących na polskich stołach. Dzięki morelom mięso nabiera soczystości i słodkawego smaku. Oprócz suszonych moreli wystarczy dodać tylko kilka przypraw i doskonały smak mamy zagwarantowany.

Składniki:

karkówka wieprzowa 1 kilogram
morele suszone 300 gram
Przyprawa do potraw Kucharek 3 łyżki
majeranek 2 łyżki
olej rzepakowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rodzinny karczek zapiekany z morelami

Morele wrzucić na dwie minuty do wrzątku. W umytym, osuszonym mięsie ostrym nożem zrobić nacięcie, dokładnie natrzeć mięso wewnątrz i na zewnątrz marynatą z oleju, Przyprawy do potraw Kucharek i majeranku. Następnie mięso wypełnić morelami. Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec przez półtorej godziny w temperaturze 180°C. Przed podaniem karkówkę pokroić w grube plastry i podawać z dipem.

 

Kucharek radzi:

1. Mięso szybciej zmięknie jeśli przed pieczeniem natrzemy je sokiem z cytryny.

2. Przy pieczeniu mięsa bardzo pomocny jest termometr do mięs. Kiedy karkówka osiągnie w środku temperaturę 80 stopni, najprawdopodobniej jest już gotowa.

3. Przyprawa do potraw Kucharek nada mięsu wyrazisty smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 03.12.2018 11:11
Bardzo smaczne mięsko :)
Bożena Matuszczyk 03.12.2018 10:51
Fajny przepis i super porady.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak