Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa warzywna na żeberkach

5.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nie lada gratka dla koneserów zup - mnóstwo warzy, żeberka i pasta curry.

Składniki:

Składniki:

żeberka wieprzowe 500 gramów
kapusta biała 300 gramów
kalafior 0.25 sztuki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 0.25 sztuki
ziemniaki 4 sztuki
pomidory 2 sztuki
bulion warzywny 500 mililitrów
pasta curry 1 łyżka
masło 82% 1 łyżka
mąka kukurydziana 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa warzywna na żeberkach

Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą (1,5 litra), zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez kwadrans. Usuwamy szumowiny.

Następnie dodajemy pokrojone warzywa typu, co pod ziemią rośnie. Marchew. Pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy przez kolejny kwadrans dodając 4 łyżki pasty warzywnej  (http://www.rngkitchen.pl/2018/11/kostka-rosoowa-no-waste.html ) oraz łyżkę curry.

Kapustę szatkujemy.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki.
Dodajemy do zupy, gotując do miękkości składników.

Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wlewamy wywar z zupy, rozpuszczamy i dodajemy z powrotem do zupy. Dokładnie rozprowadzamy w zupie.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Posypujemy posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.12.2018 12:56
Smakowita i syta zupa;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak