Zupa warzywna na żeberkach

Zupa warzywna na żeberkach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Nie lada gratka dla koneserów zup - mnóstwo warzy, żeberka i pasta curry.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • żeberka wieprzowe

    500 gramów
  • kapusta biała

    300 gramów
  • kalafior

    0.25 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    0.25 sztuki
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • pomidory

    2 sztuki
  • bulion warzywny

    500 mililitrów
  • pasta curry

    1 łyżka
  • masło 82%

    1 łyżka
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą (1,5 litra), zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez kwadrans. Usuwamy szumowiny.

Następnie dodajemy pokrojone warzywa typu, co pod ziemią rośnie. Marchew. Pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy przez kolejny kwadrans dodając 4 łyżki pasty warzywnej  (http://www.rngkitchen.pl/2018/11/kostka-rosoowa-no-waste.html ) oraz łyżkę curry.

Kapustę szatkujemy.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki.
Dodajemy do zupy, gotując do miękkości składników.

Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wlewamy wywar z zupy, rozpuszczamy i dodajemy z powrotem do zupy. Dokładnie rozprowadzamy w zupie.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Posypujemy posiekanym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Smakowita i syta zupa;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat