Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne ciasto, które możemy zrobić i na święta i na zwykły dzień. Dla smakoszy orzechów to prawdziwa przyjemność.

Składniki:

Ciasto orzechowe:

jajko 8 sztuk
cukier 10 dag
orzechy włoskie mielone 30 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto kakaowe:

jajko 5 sztuk
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki

Krem:

mleko 2 szklanki
cukier 10 dag
cukier waniliowy 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 2 sztuki
masło 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem

Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem

1

Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier , następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy mielone, bułkę tartą i proszek do pieczenia.

Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

2

Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , a następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.

Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

3

Krem: z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka na jednolitą masę.

Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, jak zakipi to wlewamy powoli powstały budyń, chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.
Masło ucieramy i łączymy z zimnym budyniem.

4

Przekładamy: ciasto orzechowe przekrajamy na pół, jedną część smarujemy połową masy, przekładamy ciastem kakaowym, smarujemy pozostałą masą i przekładamy drugą częścią ciasta orzechowego. Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

Krok 4 - Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 30.11.2018 10:28
Ja w to wcale nie w wątpię.Pozdrawiam.;)
bietka 30.11.2018 10:29
Wiem Bożenko. Pozdrawiam : )
Mniam 30.11.2018 09:42
Idealne ciasto do kawy!
bietka 30.11.2018 10:28
Dziękuje bardzo : )
Bożena Matuszczyk 30.11.2018 08:24
Ciasto kusi smakiem jak i wyglądem;)
bietka 30.11.2018 08:48
Dziękuję bardzo Bożenko, zapewniam że ciasto smakuje pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak