Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem
Ciasto orzechowo-kakaowe z kremem
Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier , następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy mielone, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.
Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , a następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.
Krem: z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka na jednolitą masę.
Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, jak zakipi to wlewamy powoli powstały budyń, chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.
Masło ucieramy i łączymy z zimnym budyniem.
Przekładamy: ciasto orzechowe przekrajamy na pół, jedną część smarujemy połową masy, przekładamy ciastem kakaowym, smarujemy pozostałą masą i przekładamy drugą częścią ciasta orzechowego. Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.