Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kurczakiem, awokado i oliwkami wg Michela Morana
1. Pierś z kurczaka kroimy w podłużne paski i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Doprawiamy solą i papryką ostrą. Szalotkę siekamy i dodajemy do kurczaka. Całość smażymy przez kilka minut.
2. Suszone pomidory kroimy w paski, przekładamy do miski i łączymy z oliwkami. Doprawiamy estragonem i świeżo startym imbirem. Obieramy i drylujemy awokado, a następnie przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą.
3. Sos winegret: Do miseczki wlewamy ocet winny, dodajemy 2 łyżeczki musztardy i 1/3 szklanki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Na talerzach układamy mieszankę sałat, suszone pomidory z awokado i oliwkami, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz kurczaka. Całość polewamy sosem winegret.