Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Chyba każdy z Was zna słodzone mleko skondensowane, prawda? A wiecie, że można je przygotować samodzielnie w domu i tym samym zaoszczędzić trochę pieniędzy...

Składniki:

Sposób 1:

mleko w proszku 200 gramów
woda 250 mililitrów
cukier 220 gramów
masło 50 gramów

Sposób 2:

mleko 800 mililitrów
cukier 300 gramów
masło 40 gramów

Porada

Pamiętajcie też, że kolor i gęstość mleka zależy od czasu jego gotowania. Dłuższe podgrzewania sprawie, że mleko jest gęstsze i posiada ciemniejszy, karmelowy kolor.

Przepis i sposób przygotowania na: Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby

Sposób 1:

W garnku umieścić cukier, masło i wodę.
Całość należy gotować na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru.
Następnie, energicznie mieszając stopniowo wsypywać po 50g mleka w proszku.
(Uważać, aby nie powstały grudki!)
Ostudzone mleko przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.

Sposób 2:

Mleko przelać do szerokiego garnka lub na dużą patelnię, wsypać cukier i gotować na niewielkim ogniu przez około 60 minut.
Całość często przemieszać, aby nic się nie przypaliło.
Następnie należy dodać masło i wszystko razem nieustannie mieszając - podgrzewać przez dodatkowe 5-10 minut, aż otrzymamy odpowiednią konsystencję.
(Mleko po schłodzeniu zrobi się jeszcze gęstsze!)
Ostudzone mleko przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:24
Dobre to jest. Głos oddany.
Bożena Matuszczyk 29.11.2018 11:06
Pomysłowo i smacznie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak