Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałek z masą kajmakową

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto migdałek z masą kajmakową to pyszny deser, który szybko znika.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 4 szklanki
margaryna 40 dag
śmietana 18% 1 łyżka
żółtko jajek 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
płatki migdałowe 10

Piana:

białko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka

Dodatkowo:

masa kajmakowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałek z masą kajmakową

Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe część, każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm, posmarowaną tłuszczem.

Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, jak białka będą już dobrze ubite, to wtedy dajemy nad gorącą parę i jeszcze ubijamy aż piana będzie gorąca. Jak piana trochę przestygnie, to rozsmarowujemy ją na trzy przygotowane placki, na jeden z nich rozkładamy równomiernie płatki migdałowe. Placki pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Przekładamy: jeden placek smarujemy połową masy kajmakowej, przekładamy drugim plackiem, smarujemy drugą połową masy i na wierzch dajemy placek z migdałami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 29.11.2018 11:09
Twój migdałowy placek robi wrażenie.;)Dla mnie smakowity placek.;)
bietka 29.11.2018 14:57
Dziękuję bardzo Bożenko, ten placek bardzo lubi moja córcia Kamila :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak