Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytnie muffiny serowe z suszonymi pomidorami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Takie muffinki to doskonały pomysł na szybką i smaczną przekąskę, śniadanie lub kolację. Są bardzo aromatyczne i długo pozostają miękkie. Można je przygotować poprzedniego dnia, a jeśli chcemy cieplutkiego muffina - wystarczy podgrzać go w mikrofalówce.

Składniki:

Na około 5 sztuk:

mąka żytnia typ 720 100 gramów
proszek do pieczenia 0.75 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat 0.75 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0.3 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0.3 łyżeczki
jajko 1 sztuka
mleko 100 mililitrów
olej 50 mililitrów

Dodatkowo:

ser żółty 50 gramów
suszone pomidory 20 gramów

Ponadto:

ser tarty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żytnie muffiny serowe z suszonymi pomidorami

Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, natomiast pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy, a w drugiej - jajko, mleko i olej.

Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)

Na końcu do ciasta dokładnie wmieszać żółty ser oraz suszone pomidory.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).

Wierzch babeczek posypać dodatkowym serem.
Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Muffiny podawać na ciepło lub zimno - w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami. Przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:23
Dobre to jest. Głos oddany.
Bożena Matuszczyk 28.11.2018 10:11
FAJNE I NA PEWNE BARDZO SMACZNE TAKIE MUFFINY;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak