Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy ketchup z czerwonej papryki

5.0
(47)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dojrzewająca w słońcu czerwona papryka połączona z wyrazistą, ostrą papryczką chilli, czosnkiem i aromatyczną bazylią tworzy idealny dodatek do każdego dania mięsnego, kanapek oraz świetną bazę do potraw z makaronem.

Składniki:

papryka czerwona 3 kilogramy
papryczka ostra 4 sztuki
czosnek 4 sztuki
cukier 300 gramów
ocet spirytusowy 250 mililitrów
olej 250 mililitrów
koncentrat pomidorowy 800 gramów
Bazylia suszona Prymat 15 gramów
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
sól 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ketchup z czerwonej papryki

1. Papryki umyć, pokroić w grubszą kostkę, a czosnek dokładnie obrać. Pokrojone papryki, papryczki chilli i czosnek zmielić maszynką do mielenia.

2. Następnie przełożyć do dużego garnka, wlać ocet, olej, dodać cukier, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię, nasiona kolendry, sól i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować około 20-25 minut cały czas mieszając aby się nie przypaliło.

3. Po tym czasie przełożyć do umytych słoików, zakręcić i pasteryzować około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 28.11.2018 10:09
Taki swojski ketchup to najlepszy.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak