Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone ze śliwką otulone wędzonym boczkiem

5.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Domowe, soczyste mięsne kotleciki z wyrazistym słodkim smakiem śliwki węgierki, owinięte plastrem aromatycznego boczku to doskonały pomysł na danie obiadowe z sezonowymi owocami.

Składniki:

filety z kurczaka 500 gramów
łopatka wieprzowa 300 gramów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1 sztuka
boczek wędzony 10 plastrów
śliwki węgierki 10 sztuk
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 6 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone ze śliwką otulone wędzonym boczkiem

Wykonanie:

1
Mięso z łopatki i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Zmielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, majeranek, bułkę tartą, jajko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Mielone ze śliwką otulone wędzonym boczkiem foto
2
Z mięsnej masy uformować kulki o średnicy około 6cm wkładając do każdej po 1 śliwce, a następnie każdy z kotlecików owinąć plastrem wędzonego boczku.
Krok 2 - Mielone ze śliwką otulone wędzonym boczkiem foto
3

Kotleciki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.

Krok 3 - Mielone ze śliwką otulone wędzonym boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 28.11.2018 10:07
Mielone tak przygotowane wgląda smakowicie i kusząco;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak