Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delicja z jabłkami

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne ciacho, które dzięki jabłkom i galaretce nie jest za słodkie. Delicje dodają dodatkowego smaku. Idealne i na co dzień i od święta.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Placek kokosowy:

jajko 4 sztuki
cukier 10 dag
wiórki kokosowe 10 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa jabłkowa:

jabłka 1 kilogram
cukier 10 dag
woda 100 mililitrów
galaretka pomarańczowa 1 sztuka

Masa ze śmietany śnieżki:

śmietana 1 sztuka
mleko 200 mililitrów
galaretki pomarańczowe 2 sztuki
woda 2 szklanki

Dodatkowo:

delicje 300 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Delicja z jabłkami

Delicja z jabłkami

1

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach, jak będą ubite to dodajemy po łyżce cukru, a potem po jednym żółtku. Na sam koniec dajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Powoli mieszamy i wykładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

2

Placek kokosowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dodajemy wiórki  kokosowe i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Delikatnie mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

3

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dajemy do garnka, dodajemy cukier i wodę i chwilę gotujemy, aż jabłka troszeczkę zmiękną. Odstawiamy jabłka z ognia wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy do tężenia.

4

Masa śmietanowa: dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Ubijamy śmietanę śnieżkę na mleku i wlewamy tężejącą galaretkę.

5
Przekładamy: na biszkopt wykładamy masę jabłkową, układamy delicje pomarańczowe, dajemy masę śmietanową i przekładamy plackiem kokosowym. Polewamy polewą i posypujemy kokosem.
Krok 5 - Delicja z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 27.11.2018 09:40
Elu wspaniałe i pyszne ciacho.;)
bietka 27.11.2018 13:01
Dziękuję bardzo Bożenko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak