Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowe pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
To jedne z najszybszych i najpyszniejszych pierniczków, które dotychczas jadłam. Są dość słodkie, więc nie potrzebują lukru oraz żadnej polewy. Dzięki orzechom długo zachowują swoją świeżość, dlatego idealnie smakują bezpośrednio po upieczeniu, jak również po dłuższym przechowywaniu.

Składniki:

Na około 40 sztuk:

mąka pszenna 3 szklanki
masło lub margaryna 50 gramów
jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
miód płynny 0.75 szklanki
orzechy włoskie 0.75 szklanki
migdały 0.75 szklanki
kakao 3 łyżki
cynamon 1 łyżka
goździki mielone 0.5 łyżeczki
sól 0.75 łyżeczki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0.25 łyżeczki
suszone owoce 0.5 szklanki

Porada

Zamiast cynamonu i goździków można dodać gotowej przyprawy do piernika.

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowe pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami

Migdały należy sparzyć, czyli zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, a następnie obrać ze skórki oraz osuszyć.

Migdały z orzechami włoskimi zmielić malakserem (nie koniecznie na bardzo drobno) i wymieszać z mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą.

W drugiej misce utrzeć masło/margarynę z cukrem.
Nie przerywając miksowania wbić jajka i całość dokładnie połączyć z płynnym miodem.

Następnie do masy wsypać mąkę z dodatkami, a na końcu wmieszać pokrojone suszone owoce.
(Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie potrzeby można dodać minimalną ilość mąki.)

Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Kulki bez spłaszczania, ale z 2-3 cm odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastka się rozpłyną i odrobinę podrosną.)

Pierniczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.
(Początkowo będą bardzo delikatne i mięciutkie, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji. Najlepiej, aby ciastka nie były zbyt długo pieczone, ponieważ mogą okazać się za twarde.)

Ostudzone pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:23
Dobre to jest. Głos oddany.
bietka 26.11.2018 22:05
Pyszne ciasteczka :)
Bożena Matuszczyk 26.11.2018 11:29
Smakowite ciasteczka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak