Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opiekane polędwiczki z piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-koperkowej

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Już Wam wspominałam, że uwielbiam polędwiczki z piersi kurczaka, ponieważ po przyrządzeniu są bardziej miękkie i soczyste niż sama pierś. Tym razem postanowiłam przygotować je używając opiekacza i to był doskonały pomysł! Mięso było gotowe w kilka minut i nie musiałam szorować patelni.

Składniki:

Mięso:

polędwiczki z kurczaka 400 gramów

Marynata:

jogurt naturalny 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
Koperek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Opiekane polędwiczki z piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-koperkowej

Wszystkie składniki marynaty połączyć, a następnie w powstałej mieszance umieścić umyte i osuszone polędwiczki - tak, aby dokładnie był pokryty każdy kawałek.

Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i ułożyć na rozgrzanym grillu/opiekaczu.

Swoje polędwiczki opiekałam 2-3 minuty. Czas ten jest zależny od wielkości kawałków mięsa, metody oraz użytego sprzętu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:23
Dobre to jest. Głos oddany.
Basiliana 26.11.2018 21:18
Bardzo ciekawy pomysł na marynatę. Tak przygotowane polędwiczki muszą być soczyste i aromatyczne.
Bożena Matuszczyk 26.11.2018 19:59
Przepis na opiekane polędwiczki w takiej marynacie podoba mi się;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak