Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowa z makaronem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Moja dzisiejsza zupa to grzybowa trochę inna niż za zwyczaj, bo z makaronem. Zupę grzybową do tej pory gotowałam z ziemniakami, teraz postanowiłam to zmienić i wypróbować z makaronem. Zupa bardzo nam smakowała.

Składniki:

bulion mięsny 2 litrów
grzyby leśne 500 gramów
marchewka 2 sztuki
seler 1 ćwiartka
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuk
masło 2 łyżki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Dodatek:

makaron świderki 250 gramów

Porada

Jak ktoś lubi zupę można zabielić śmietaną i zagęścić zasmażką.

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowa z makaronem

Warzywa obrać opłukać, marchewkę pokroić w plasterki.
Obraną cebulę pokroić w kostkę.
Grzyby dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w plastry, małe zostawić w całości.
Na rozgrzanym maśle podsmażyć grzyby razem z cebulą, pod koniec dodać warzywa i chwilkę jeszcze podsmażać.
Całość dodać do ugotowanego wcześniej rosołu, gotować na wolnym ogniu około 40 minut.
W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
Makaron ugotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu.
Po ugotowaniu odcedzić, przepłukać zimną wodą i odsączyć na durszlaku.
Makaron włożyć na talerze i zalać gotową zupą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:18
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak