Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe w sosie curry i nutą słodkich bananów

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem aromatycznego sosu curry, który idealnie komponuje się z dodatkiem słodkich bananów to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.

Składniki:

Mięso:

polędwiczki wieprzowe 1 kilogram
banan 6 sztuk
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 5 łyżka

Sos curry:

śmietana 12% 330 gramów
śmietana 18% 250 gramów
woda 0.5 szklanka
ketchup 10 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 4 łyżki
tartego żółtego sera 100 gramów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe w sosie curry i nutą słodkich bananów

1. Banany obrać ze skórki i pokroić na plasterki o grubości 5mm.

2. Sos curry:
Śmietany, wodę i ketchup przełożyć do naczynia i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie dodać przyprawę curry, starty żółty ser i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić na plastry grubości 2cm, lekko spłaszczyć dłonią, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

4. Plastry polędwiczek przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, dodać pokrojone banany i zalać sosem curry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut.

5. Gotowe polędwiczki w curry podawać w towarzystwie ryżu lub kasz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 23.11.2018 10:28
smakowite danie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak