Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenna szarlotka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Za oknami zrobiło się bardzo mroźno, więc warto przygotować coś na rozgrzanie :) Najlepsza i bardzo prosta będzie korzenna szarlotka :) Kto chce kawałek? :)

Składniki:

mąka pszenna 150 gramów
schłodzone masło 100 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 30 gramów
imbir 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
starta gałka muszkatołowa 0.4 łyżeczka
jajko 1 sztuka
jabłka 2 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenna szarlotka

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podgrzewamy wraz z cynamonem. Do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.

Wkładamy do lodówki na 15 minut i wycinamy dwa 16 cm koła. Składamy w rancie, na dno kładziemy ciasto, następnie nakładamy rozpadnięte jabłka i przykrywamy kolejnym blatem.

Na wierzch układamy paski z ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 21.11.2018 21:43
Smakowita i kusząca szarlotka;)
bietka 21.11.2018 09:06
Jak dla mnie rewelacyjne ciacho : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak