Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy smalec

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowy smalec to słonina pokrojona w drobną kostkę lub zmielona przez maszynkę, dodatek wędzonego boczku wzbogaci smak smalcu, a aromatu dodają przyprawy, majeranek oraz cebula i ząbki czosnku.

Składniki:

słonina 1 kawałek
boczek wędzony 200 gramów
cebule 2 sztuki
ząbki czosnku 4 ząbki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 2 łyżki

Porada

Bardzo lubię dodać przyprawy w płynie do smalczyku, bo daje super smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy smalec

Słoninę oraz boczek pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka i wytapiać na małym ogniu aż powstaną skwarki.
Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę.

Smażyć aż cebulka zrobi się złocista, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.

Smażyć jeszcze chwilkę, zdjąć z ognia, a gdy smalec przestygnie doprawić przyprawą w płynie do smaku.

Przelać do słoiczków, zamknąć i czekać do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:17
Dobre.
Bożena Matuszczyk 20.11.2018 22:50
Tak to prawda. Zapewne każdy ma swój ulubiony przepis ,ale czasami warto wypróbować i pokosztować innego przepisu.;)
Basiliana 20.11.2018 21:26
Niedawno jadłam podobny smalczyk, tylko z kiełbasą zamiast boczku. Wędzona wędlina dodaje aromatu i nadaje ciekawy smak. W wersji z majerankiem smalczyk musi być jeszcze lepszy.
Bożena Matuszczyk 20.11.2018 09:34
To prawda;)
bietka 20.11.2018 08:38
Domowy smalec jest najlepszy : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak